Soğutucu akışkanlar olarak bilinen klima gazları birçok çeşitte üretilmektedir. Araç içerisinde kullanımı sağlanan seçenekler ise iki çeşitten oluşmaktadır. Bu sayede motorun ısınma etkisi sağlaması ile soğutucu gaz devreye girmektedir. Daha sonra da kısa sürede sıcak ve soğuk hava dengesi sağlanmaktadır. Soğutucu akışkan karşısındaki maddeden ısı vermesi ile soğutucu akışkana doğru transferi sağlanmaktadır. Daha sonrada söz konusu maddenin soğutulmasına olanak tanımaktadır. Soğutucu akışkanlar aynı zamanda fiziksel ortamlarına göre basınç sayesinde buharlaşabilme ve sıvılaşabilme özelliğine sahiptir. Her soğutucu akışkanın tercih amacı aynı olsa da kullanım alanına göre özellikleri değişim gösterebilmektedir. Bu sebeple de kendi içlerinde ayrışma sağlamaktadırlar.
Soğutucu akışkanlar, ısıyı bir yerden başka bir yere taşımak için kullanılan sıvı veya gazlardır. Soğutucu akışkanlar, soğutma sistemlerinde, klimalarda, buzdolaplarında, endüstriyel sistemlerde ve diğer birçok uygulamada kullanılmaktadır. Soğutucu akışkanların ana amacı, ısıyı alarak soğutma sistemlerinde ısı transferi gerçekleştirmektir.
Soğutucu akışkanların seçimi, kullanılacak sistem ve uygulamanın gereksinimlerine bağlıdır. Soğutucu akışkanlar, farklı sıcaklık aralıklarında çalışabilen ve farklı özelliklere sahip olan çeşitli kimyasal bileşiklerden oluşmaktadır. Soğutucu akışkanların seçimi, verimlilik, güvenilirlik ve çevresel etkiler gibi birçok faktöre bağlıdır.
Soğutucu akışkanlar, çevre dostu özelliklerine göre de sınıflandırılabilmektedir. Geleneksel soğutucu akışkanlar, çevresel olarak zararlı olabilecek kloroflorokarbon (CFC) ve hidrokloroflorokarbon (HCFC) bileşikleri içermektedir. Bu bileşikler, ozon tabakasına zarar verir ve küresel iklim değişikliğine katkıda bulunabilmektedir. Bu nedenle, çevre dostu soğutucu akışkanların geliştirilmesi, bu zararlı bileşiklerin yerini almak için önemli bir adımdır.
Yeni nesil soğutucu akışkanlar, ozon tabakasına zarar verme potansiyeli çok düşük olan hidroflorokarbon (HFC) ve hidrokarbon (HC) bileşiklerini içermektedir. Bunlar, çevre dostu ve enerji verimli seçenekler olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, daha az zararlı olan doğal soğutucu akışkanlar da geliştirilmektedir. Bu seçenekler arasında karbondioksit (CO2), amonyak (NH3) ve propan (R290) gibi bileşikler bulunmaktadır.
Soğutucu akışkanlar, birçok endüstriyel uygulamada ısı transferi işlemlerini sağlamak için kullanılan önemli bileşenlerdir. Soğutucu akışkanların seçimi, uygulamanın gereksinimlerine ve çevresel faktörlere bağlıdır. Geleneksel soğutucu akışkanların yerini alacak çevre dostu seçenekler, daha az çevresel etki yaratan ve enerji verimliliği sağlayan bir gelecek için önemli bir adımdır.
Soğutucu Akışkanlar Ne İşe Yarar?
Soğutucularda mevcut olan akışkan yapı, buharlaşma ve sıvılaşma eğilimime sahiptir. Bu sebeple de soğutucu işlevlerini daha iyi yerine getirirler. Klima sistemlerinde en yaygın örnekleri olan soğutucu akışkanlar en çok tercih edilen soğutucu gaz örnekleri olarak bilinmektedir. Bu sebeple de araçlarda mevcut olan motor çalışması ile gelişen ısı yayılımını sonlandırarak, dengede olmasını sağlamaktadır. Isı dengesini soğutucu yapısı ile sağlayan soğutucu akışkanlar, her çeşidi ile geniş kapsamda kullanım alanına sahiptir. Bu sayede araçların en iyi şekilde çalışması sağlanmaktadır. Birçok çeşitte üretimi mevcuttur.
Soğutucu Akışkan Fiyatları
Genel olarak soğutma için havalandırma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanlar sanayi ve endüstriyel alanlarında da kullanıma sahiptir. Ürünlerde ısıyı emme özelliği mevcut olması ile bu sayede ortamda soğutma işlemini gerçekleştirme imkanına sahiptirler. Birçok alanda tercih edilen soğutucu akışkanlar, fark yaratan bir özellikte ısı dengesini en iyi şekilde korumayı sağlamaktadır. Bir ortamdan diğer ortama istenilen ısıyı hapsederek iletmesini sağlayan yapıdadır. Bu sebeple de akışkan olması sebebi ile bu işlevini kolaylıkla yerine getirmektedir. Her zaman çevre dostu olarak bilinen ürün aynı zamanda buharlaşma gücüne sahiptir. Suda erime sağladığı için katı halde makinede donma tehlikesi sağlamaz. Bu sebeple de kullanım açısından geniş kapsamlı bir üründür. Soğutucu akışkanlar için ürün çeşitliliği gösterdiği için fiyat değişimi gözlemlenmektedir. Bu sayede beklentiye uygun maliyette satışa sunulmaktadır.
Soğutucu akışkanların özellikleri nelerdir?
Soğutucu akışkanlar likit ve gaz halinde bulunmaktadırlar. Isı sıcaklığına göre gaz haline geçebilir ya da likit olarak kalabilmektedirler. Bu yüzden soğutma sistemlerinde kullanımları gözlenmektedir. Ayrıca yanıcı ve basınçlı olarak özelliklere de sahiptirler, bu özellikler ise gaz türlerine göre değişmektedir.
Soğutucu akışkan nelerdir?
Soğutucu akışkanlar ; R410a, R404a, R134a, R407c, R32, R600a, R290, R507, R508B, R23 gibi kodlara sahip gazlardır.
H2O soğutucu akışkan mıdır?
Hayır değildir. Soğutucu akışkan olarak kullanılacak maddenin basınçla sıvılaştırılabilmesi ve üzerindeki basınç kaldırıldığında genleşerek buhar hale geçmesi gerekmektedir.
Soğutucu akışkan gazlar nelerdir?
Soğutucu akışkanlar ; R410a, R404a, R134a, R407c, R32, R600a, R290, R507, R508B, R23 gibi kodlara sahip gazlardır.
Soğutucu olarak kullanılan gazların özellikleri nelerdir?
Soğutucu olarak kullanılan gazların özellikleri ; likit ve gaz halinde bulunmaktadırlar. Isı sıcaklığına göre gaz haline geçebilir ya da likit olarak kalabilmektedirler. Bu yüzden soğutma sistemlerinde kullanımları gözlenmektedir. Ayrıca yanıcı ve basınçlı olarak özelliklere de sahiptirler, bu özellikler ise gaz türlerine göre değişmektedir.